![]() |
DPŚ V sezon - Wersja do druku +- Oficjalne forum gry Speedway-World (https://speedway-world.pl/forum) +-- Dział: Pozostałe (https://speedway-world.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Archiwum (https://speedway-world.pl/forum/forumdisplay.php?fid=25) +--- Wątek: DPŚ V sezon (/showthread.php?tid=4493) |
RE: DPŚ V sezon - ru3k - 2013-07-17 Chcę właśnie teraz wypróbować jokera i dowiedzieć się czy selekcjonerom chce się w ogóle go ustalać, bo trochę na przeanalizowanie tabeli i siły zawodników czasu trzeba poświęcić. Więc teraz joker jest dla chętnych i po frekwencji ustalania jokera zobaczę czy go wprowadzić. Joker jest raczej do zwiększenia atrakcyjności DPŚ dla selekcjonerów, więc może zrobię klasyfikację selekcjonerów, która będzie przedstawiać trafność zastosowania jokera w danym meczu. Zostałaby ona wprowadzona jeżeli by tylko niektórzy selekcjonerzy stosowali jokera i byli by zainteresowani jej wprowadzeniem. Odnośnie liczby zawodników w meczach jak dla mnie im więcej zawodników tym lepsze jest rozeznanie w sile danej reprezentacji. A po za tym nie wiem czyby to w ogóle coś pomogło w ustalaniu jokera. Po tym sezonie jeszcze się zastanowimy nad formą DPŚ w przyszłym sezonie. RE: DPŚ V sezon - catenaccio - 2013-07-17 Mam propozycje co do zmiany formuły turnieju. W DPŚ powinno startowac 8 reprezentacji bez Australia u24. Druzyny po losowaniu podzieliłbym na 2 grupy po 4 zespoły. Druzyny jeździłyby mecze z udziałem 2 reprezentacji tzn. Australia-Dania itd. Rozgrywane by to było na zasadzie jak do tej pory zawodów indywidualnych. Kazda druzyna wystawiałaby zespoły 8 osobowe z czego dwóch zawodników w wieku juniora. Punktowałaby najlepsza 5 reprezentantów + co najmniej 1 junior Po przejechaniu 3 meczy fazy grupowej tabela kończąca. Play offy zwyciezcy grup o mistrzostwo drugie miejsca z grup o miejsce 3 trzecie druzyny o miejsce 5 czwarte druzyny o miejsce 7 Ewentualnie play offy na zasadzie (2 propozycja) zwyciezca 1 grupy z drugim grupy 2 o miejsca 1-4 zwyciezca 2 grupy z drugim grupy 1 o miejsca 1-4 trzeci 1 grupy z czwartym grupy 2 o miejsca 5-8 trzeci 2 grupy z czwartym grupy 1 o miejsca 5-8 Co o tym sądzicie? RE: DPŚ V sezon - ru3k - 2013-07-17 Też planowałem w następnym sezonie zrezygnować z Australii u 24, bo po odejściu Nathaniela Baintona, była by o wiele słabsza od Australii. Jest kilka problemów do twojej propozycji. Jeżeli chodzi o juniorów to nie wiem czy w ogóle Australia ma jakiś juniorów. Mogła była by wystąpić także sprzeczność reprezentacji Polski 3L i Polski U-19. A poza tym DPŚ ma pokazać najsilniejszą reprezentację, a nie wspierać juniorów. Możemy na przykład wprowadzić juniorskie DPŚ, nie zależnie od DPŚ. Reprezentacje mogłyby składać się z 3 juniorów. Już miałem propozycję jak mały wyglądać DPŚ w przyszłym sezonie i chciałem, ją zaprezentować po zakończeniu sezonu, ale jeżeli teraz to wyszło. Według mojego zamysłu w przyszłym sezonie DPŚ, składał by właśnie z 8 zespołów. Rozgrywany dalej byłby po 5 zawodników. Reprezentacje były by podzielone na 2 grupy. Jeździły by mecze według wzoru. Reprezentacja A Reprezentacja B Reprezentacja C Reprezentacja D mecz 1 - D,C,B mecz 2 - C,D,A mecz 3 - B,A,D mecz 4 - A,B,C Baraż: Zespoły z drugich miejsc i najlepszy z trzeciego miejsca. Do finału awansują zwycięscy grup i zwycięzca barażu Formuła zaprezentowana przez catenaccio też jest dobra. Wybór formuły turnieju zostawiam selekcjonerom. A jeszcze zapomniałem dodać, do klasyfikacji wliczyłyby się tylko Małe punkty Jedna z drużyn w danym meczu była by tzw gospodarzem i występowała by z dodatkowym zawodnikiem, którego rezultat, byłby wliczmy do ogólnej klasyfikacji, wtedy gdy reprezentacja pojechałaby w jakimś meczu w nie pełnym składzie. RE: DPŚ V sezon - ru3k - 2013-07-17 Program II półfinału. https://docs.zoho.com/sheet/published.do?rid=ulvpz9b92e609cc7a4084ba0633408e477ae5 Stwierdziłem, że jeżeli chodzi o jokera to można go wystawić także jeżeli w biegu jedzie dwóch zawodników z tej samej reprezentacji co wystawia jokera. Jeżeli bieg rozgrywa się w trójkę to można wystawić przy jednym zawodniku. Australia i Polska u-19 nie mają selekcjonerów, więc wystawię Jokerów Australia: bieg 13 ;Damien Nivison Polska U-19: bieg 4 ;Kasjan Tyburowski RE: DPŚ V sezon - Mr. Zuma - 2013-07-17 https://docs.zoho.com/sheet/published.do?rid=ulvpzcdd2651002d04ccfa54669e288b28637&mode=html - pierwszy półfinał https://docs.zoho.com/sheet/published.do?rid=ulvpz353565f325ed4aafaeacf783bdf36a9c&mode=html - drugi półfinał tutaj będą transmisje LIVE półfinałów ;] RE: DPŚ V sezon - Jack21 - 2013-07-17 co do jokera to wszystko ok ale jest jedno ale, otozbez sensu ustalac jokera na oczach innych selekcjonerow raczej to powinno byc utajnione bo przeciez nikt nie ustala jokera 2 dni przed ![]() i moze termin zglaszania do piatku do 24? i moze tajnie do Ciebie na priv? a co do formy to nie mozna standardowo po 4 ![]() RE: DPŚ V sezon - ru3k - 2013-07-17 Ok to joker może być ustalany do piątku do 24 i informacje o jokerze mogą być wysyłane do mnie. Jeżeli reprezentacja nie ma selekcjonera to ja będę podawał na forum informacje, w którym biegu jest joker. Wyniki 5 zawodników są bardziej miarodajne, co do poziomu jaki reprezentuje dana drużyna, a poza tym jeżeli mecz jest po 5, to jak nie będzie pełnego składu to można zaliczyć wyniki czwórki zawodników z każdej drużyny, a jeżeli było by w 4 i któryś z zawodników nie przyjemnie zaproszenia to wyniki 3 zawodników to już całkiem nie ukazują poziomu drużyny. Aktualnie tego problemu nie ma, ale wcześniej w niektórych sezonach to większość turnieju musiałem ujmować wyniki czwórki zawodników. RE: DPŚ V sezon - Mr. Zuma - 2013-07-17 Może lepiej by było, gdyby informacje o jokerach wysyłać do tych, którzy aktualizują te nasze tabele LIVE czyli w przypadku półfinałów do mnie a w przyszłości... no zależy kto będzie odpowiedzialny za tabelki ![]() RE: DPŚ V sezon - ru3k - 2013-07-17 To zależy czy drużyna tego co robi relację startuje w tym turnieju, bo on w tedy musiał by kogoś poinformować w jakim biegu stosuje jokera. Na razie mogą przychodzić do mnie, a ja przed zawodami Cię poinformuję. RE: DPŚ V sezon - Jack21 - 2013-07-18 jeszcze tak gwoli ścisłości Joker tak standardowo x2 tak? ![]() RE: DPŚ V sezon - ru3k - 2013-07-18 (2013-07-18, 22:29:37)Jack21 napisał(a): jeszcze tak gwoli ścisłości Joker tak standardowo x2 tak? Tak RE: DPŚ V sezon - Mr. Zuma - 2013-07-20 A co do przyszłego sezonu DPŚ, to co w na to, żeby tak jak było pierwotnie jedzie 8 reprezentacji ale po 4 zawodników nie po 5. Wtedy można by zrobić 2 półfinały, baraż i finał, tak jak jest w realu ![]() Półfinał 1/2 1 msc - Awans do finału 2, 3 msc - Baraże 4 msc - można by zrobić walke o miejsca 5-8 (przegrani z półfinałów i 3,4 msc z barażu) Baraż: 1, 2 msc - Awans do finału 3, 4 msc - walka o miejsca 5-8 Co wy na to? ![]() RE: DPŚ V sezon - Jack21 - 2013-07-20 ru3k juz wytlumaczyl dlaczego pomysl z 4 nie pasuje ![]() RE: DPŚ V sezon - catenaccio - 2013-07-20 Ja tez jestem za tym by kadry reprezentowało po 4 najlepszych zawodników. Skoro maja jeździć najlepsi niech to bedzie czterech zawodników. Poziom reprezentacji jest taki ze ten DPS nie ma wiekszego sensu. tzn. W ciemno można obstawiac w finale Polska jun i polska 3 liga. Do finału bez wiekszych problemów awans Australia. Gdyby natomiast w finale były cztery druzyny po 4 zawodniów, to przynajmiej Rosja, Wielka Brytania i reszta mogłbay powalczyć o ten finał. Problem w tym że na dziesięciu zawodników w szkółce to moze 1 jest obcokrajowiec i rzadko się zdarzaja perelki. Ale to jest rola dla programistów i innych speców. Dlatego może tez zmienić reprezentacje na Polska u18 zamiast Polska 19, RE: DPŚ V sezon - ru3k - 2013-07-20 Dobrze to w następnym sezonie możemy wprowadzić 4-mecze jeżeli taka wola. Początkowo jak rozpoczynałem DPŚ to reprezentacja Polski u-19 nie była taka mocna i toczyła wyrównaną walkę innymi reprezentacjami. Myślę, że góra dwa lata i siła Polski u-19 mocno się osłabi. To jeszcze się zastanowię czy ją zmienić . Myślałem, o wprowadzeniu nowych reprezentacji tylko i tak jest problem z uzbieraniem selekcjonerów do obecnych reprezentacji, ale jakby było więcej chętnych to można wprowadzić reprezentacje złożone z Polaków, które mają określoną końcówkę. Ukraina: -enko, -juk Śląsk: -ok Norwegia: -qvist Austria nazwiska, w których występuje "sch" Zastanawiam się, czy to nie jest zbyt sztuczne. |