Oficjalne forum gry Speedway-World
[NOWOŚĆ] Przeniesienie turniejów do gry - Wersja do druku

+- Oficjalne forum gry Speedway-World (https://speedway-world.pl/forum)
+-- Dział: Gra (https://speedway-world.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Propozycje (https://speedway-world.pl/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: [NOWOŚĆ] Przeniesienie turniejów do gry (/showthread.php?tid=8854)

Przeniesienie turniejów do gry - szuwarek - 2024-09-12

Mariusz70osobiście uważam, że takie zmagania ligowe powinny być dodane do gry jako standard, skoro mogą być w lidze mecze z botami to i dałoby się wprowadzić ten turniej do gry

RE: Przeniesienie turniejów do gry - szuwarek - 2024-09-12

Wobec propozycji Mariusza70 aby np. akurat turniej Liga Szkółkowiczów zaimplementować do gry SW, utworzyłem wątek w dziale PROPOZYCJE.

Wydaje się, że temat jest żywy. Istnieje wiele turniejów, które są prowadzone przez graczy na forum, cieszących się sporym zainteresowaniem graczy. Wskazuje to może jakiś kierunek na rozwój gry. Dla Jakuba to na pewno byłby spory wysiłek ale twory, tj. IMSW IMJSW, Puchar SW itp. nie cieszą się chyba tak wielkim zainteresowaniem jak niektóre turnieje na forum. Nie będę teraz wymieniał nazw turniejów na forum gdyż jeden z nich sam prowadzę, to nie o to chodzi.
Musimy sobie jednak zdawać sprawę, że jeśli w ogóle uda się namówić Jakuba na takie modyfikacje w grze, to na pewno ilość turniejów, które będzie można zaadaptować będzie niewielka.
Chciałbym rozwijając myśl Mariusza70 poddać temat sensownej dyskusji.
Proszę o przemyślane i rzeczowe wypowiedzi bo jeśli ADMINI zobaczą śmieciowe dyskusje, nie będzie żadnego tematu do rozmowy.

Podam na początek kilka argumentów za takim rozwiązaniem.
  • cały czas regularnie gracze uczestniczą w nich, a nawet ich przybywa
  • każdy z turniejów ma dosyć rozwinięty Regulamin, więc zasady uczestnictwa i prowadzenia są znane
  • takie implementacje stwarzają szanse na rozwój gry i powiększenie ilości aktywnych graczy
Obecnie mamy 46 sezon gry SW a jak by było miło wejść w jubileuszowy 50 sezon z kilkoma turniejami zaadaptowanymi z forum?

RE: Przeniesienie turniejów do gry - norbud - 2024-09-21

wszystko brzmi sensownie, tylko ciekawe jak to wyjdzie w praktyce.  ale jestem zdecydowanie za takim rozwiązaniem. dobry pomysł

Na FORUM nie umieszczamy obcych linków. Jesteś świeżakiem, mogłeś nie wiedzieć. Usuń proszę bo będą takie posty usuwane a możesz zostać przez ADMINÓW zbanowany.

RE: Przeniesienie turniejów do gry - Kos44 - 2024-09-22

Również jestem za tym, by turnieje te były wprowadzone do gry. Myślę, że nie zniechęci to obecnych graczy do kontynuowania gry, a nawet jest szansa że zachęci nowych. Widzimy, że nowych graczy nie ma za dużo, a jeśli gra ma się dalej rozwijać, potrzebne jest wprowadzenie czegoś nowego, czym można zainteresować być może przyszłych stałych uczestników. Nie wyjdzie to grze na złe w każdym razie, z całą pewnością. Dlatego zdecydowanie jestem za!
Turnieje te są i tak już częścią gry, a gdy będą na stałe nie tylko na forum, na pewno będzie ciekawiej i gra zyska na atrakcyjności

RE: Przeniesienie turniejów do gry - sewos - 2024-09-22

zgadzam się w pełni. taki element rywalizacji i ciekawości z pewnością zachęci nowe osoby do uczestnictwa i będzie to szansa dla nas ale i dla nich. same korzyści według mnie

Na FORUM nie umieszczamy obcych linków. Jesteś świeżakiem, mogłeś nie wiedzieć. Usuń proszę bo będą takie posty usuwane a możesz zostać przez ADMINÓW zbanowany.

RE: Przeniesienie turniejów do gry - Mariusz70 - 2024-09-22

Dziękuję za wstawienie tematu za mnie, nie chcę śmiecić więc nie będę tu się usprawiedliwiał czemu sam tego nie zrobiłem, przedstawię jedynie punkty za implementacją takich zawodów.

. Managerowie grający w turnieje na forum są aktywni więc nie zmieni to ich podejścia do gry
. ułatwi to zakładanie meczy, a właściwie będą one z automatu ustalane więc Manager nie pomyli terminów i nie zamówi przypadkowo spotkania z przypadkowym graczem
. każdy z Managerów ma zapewne szablony składów z opisem więc nie będzie to żaden dodatkowy wysiłek
. Managerowie z grupy "leniwy" będzie miał dostęp do nowych zawodów których nie będzie musiał specjalnie pilnować z terminami, pewnie w takich okolicznościach wybiorą taką opcję
. poprawić trzeba by jeszcze dochody z meczów turniejowych co spowodowałoby zachętę do turieju niż zwykłego sparingu
. ODCIĄŻENIE WIELU GRACZY OD DODATKOWEJ PRACY, WIELIE UKŁANY DLA ICH PRACY, I TYLKO ZE WZGLĘDU ŻE IM SIĘ CHCE TE TURNIEJE ISTNIEJĄ, MAŁE ZAMIESZANIE W ŻYCIU PRYWATNYM I TURNIEJ SIĘ ROZPADA

Tak ja to widzę, wiem że pisanie programu tak by pasowało do regulaminu jest sporym wyzwaniem, jednak można się dogadać by wprowadzić modyfikacje do regulaminu by pracę usprawnić.

RE: Przeniesienie turniejów do gry - polid - 2024-09-22

brzmi calkiem sensownie - ciekawe jak odzew odnośnie ewentualnych korekt i wdrożenia

RE: Przeniesienie turniejów do gry - Pabloss - 2024-09-23

Bardzo dobry pomysł

RE: Przeniesienie turniejów do gry - wakor - 2024-09-24

no to chętnych mamy jak widać coraz więcej - ciekawe jak pójdzie nam dalsza realizacja planu Duży uśmiech

RE: Przeniesienie turniejów do gry - szuwarek - 2024-09-24

Nareszcie ruszył temat i pojawiły się głosy graczy Uśmiech

Słyszałem wiele uwag, że gra od niedzieli do niedzieli po prostu nudzi się i gracze stopniowo rezygnują z gry.

Na wstępie podawałem plusy takiego rozwiązania, podobnie jak Mariusz70.

Jednak są także aspekty trudniejsze do rozwiązania. Np. teraz w Pucharze SW są z klucza przydzielane zespoły i pojawia się zestawienie par w poszczególnych etapach. W turniejach na forum biorą udział chętni, czyli trzeba byłoby rozwiązać kwestię zapisywania się do takiego "turnieju" i później pilnowania między sezonami kto w jakiej grupie wystartuje. Ale pewnie podobnie by można byłoby to rozwiązać na wzór obecnych tabel na poszczególnych poziomach gry. Pewnie musiałby powstać w SW pion turniejowy jak obecnie mamy pion ligowy. Tak samo musiałaby istnieć możliwość potwierdzania swego udziału na kolejny sezon turniejowy. Jest zapewne znacznie więcej aspektów programistycznych jakie musiałby rozwiązać pracujący nad takim rozwiązaniem.

RE: Przeniesienie turniejów do gry - Mariusz70 - 2024-09-24

zapewne tak,

musiałaby powstać zakładka puchary
musiałaby mieć opcję utwórz puchar
musiałaby w tej opcji być edycja (nazwa, ilość dróżyn mogących się zapisać, forma rozgrywek)

to nie od nas zależy, osoba pisząca program musiałaby się wypowiedzieć na temat skali trudności takiego przedsięwzięcia, kto wie - może trzeba na początek zbudować program testowy po za grą

nue da się od tak, my chcemy jednak nikt z nas tego nie zbuduje, potrzeba czasu i energii
może na 50 sezon rocznicowy jednak nie wydaje mi się by dało radę

jedno jest pewne Panie i Panowie, nie ma sensu uatrakcyjniać gry przez specki, to nie działa, a może właśnie dodatkowe amatorskie turnieje

jednego tylko się obawiam, nadmiaru, możliwośc organizowania turnieju który że tak ujmę sam będzie leciał do przodu może zawiesić grę, a nie chcę proponować odpłatności, bo niby czemu organizator ma swoją kasę wywalać, no i odpłatnośc za udział zniechęci,

jest trochę niuansów do rozważenia co nie?