Mam pytanie dotyczące linii awansów w SW.
Przykład: w lidze 2 drużyny zajmują miejsca odpowiednio 1 i 2. Drużyna z 1 m. awansuje wyżej, drużyna z 2 m. wygrywa baraż i także awansuje. Okazuje się, że obie drużyny znalazły się w jednej grupie. Prześledziłem kilka awansów i ten schemat powtarza się. Obie awansujące ekipy cały czas jadą nadal ze sobą.
Już gdzieś na forum widziałem pomysł mieszania drużyn na rozpoczęcie nowego sezonu w ramach jednej ligi. Chodź wynikało to ze spostrzeżenia, że grupy o nr niższych w ramach jednej ligi są silniejsze niż grupy z nr wyższymi.
Może warto to wymieszanie robić także z tego powodu, aby po awansie 2 drużyn do ligi wyższej nie spotkały się one w tej samej grupie rozgrywkowej. Wydaje się, że byłoby ciekawiej gdy spotka się po awansie 9 nowych drużyn.
W moim przypadku awansowałem z 3 m. i zająłem miejsce bo boocie dokładnie w tej samej grupie ligi wyższej Uśmiech co 2 drużyny zajmujące 2 miejsca przede mną.
Zaraz ktoś zapyta czy mi to przeszkadza ? Niby nie, ale jak pisałem, byłoby ciekawiej powalczyć z innymi graczami.
Reasumując byłbym za tym aby awans 2 drużyn z jednej grupy do ligi wyżej odbywał się do różnych grup wyższej ligi.

Czy gdzieś na forum wcześniej był już poruszany temat jakim kluczem lecą awanse ? Chyba układa się to tak, że np. z 6L gr.64 można trafić do 5L gr.17-32, nigdy na numery grup od 1 do 16. Potem w 4L gr. 9-16, dalej w 3L gr. 5-8, w 2 L gr. 3-4, w 1 L gr.2.