Właśnie przeczytałem info na temat zmian na sezon 20 i to było tak jakby Tayson wyprowadził prosto w moją szczekę prawy sierpowy, a do tego jego tygrys odgryzł mi cohones. Inaczej, czuję się jakby stado pawianów przegrzmociło mnie w tylną część ciała. 
Uważam że te zmiany są zbyt pochopne i wprowadzane bez  żadnej merytorycznej dyskusji uczestników naszej wspólnej zabawy, a takie zmiany powinny być z dużym wyprzedzeniem, a nie z dnia na dzień. Spróbuje odnieść się teraz do tych zmian przez swój pryzmat, jak ja to widzę:

1. Obozy treningowe.
Od najbliższego obozu zawodnikom ze skillem =100 dni treningowe (na tym konkretnym skillu) nie będą się dodawać. Dodatkowe dni, wypracowane na obozach we wcześniejszych sezonach, pozostają bez zmian.

- dlaczego? Gracze robili transfery, szkolili w danym kierunku i zmyślą o naddatku dni treningowych i nagle ich plan bierze w łeb, a to tyczy się głównie graczy Ekstraligowych i pierwszoligowych. o takiej zmianie powinni być poinformowani trochę wcześniej niż tydzień przed obozem. Kuba powinnieneś jeszcze każdemu napisać "sorry Winnetou".
 A tak a propo, jedni zawodnicy mają na chwilę obecną naddatek 77/29 a zawodników młodszych teraz się tego pozbawia - gdzie tu sprawiedliwość.

2. Znaczenie XP 

Przywrócimy większe znaczenie XP (doświadczenia) oraz nieco zmniejszymy losowość uzyskiwanych czasów.

- tu jestem 3x na TAK, gdyż obserwując IMSW stwierdziłem że minimum od 1/2 finału była typowa losowość. Najlepszy zawodnik SW mógł nawet nie brać udziału w finale.

3. Maksymalne XP
Stopniowo będziemy zmniejszać maksymalne XP zawodników, tak aby po 3 sezonach maksymalne wynosiło 100. Da to czas managerom na decyzję o ruchach transferowych starszych zawodników.
W najbliższym sezonie maksymalne XP wynosić będzie 154. W sezonie 21. zmniejszymy je do 136, by w sezonie 22. ostatecznie zejść do masymalnego XP = 100.

- a tu dochodzimy do meritum kamykova!!! Bodajże około 8 sezonów temu zamiast postawić na transery i próbę wywalczenia medalu postanowiłem skupić się na młodzieży i wytrenowaniu jej tak by mogła wywalczyć majstra, skład wychowanków. Poświęciłem się i nawet sprzedałem najlepszego zawodnika w swoim roczniku i pewnie nie tylko (zwał się E.Jasek). Plan był prosty w ciągu 12-15 sezonów dojść na sam szczyt. Sztuka nie łatwa, mimo maksymalnej szkółki musiałem segregować i wybierać najlepszych szkółkowiczów tak by byli "strzałem w dziesiątkę", a do tego jazda w każdych zawodach by chłopcy nabierali doświadczenia i by byli najlepsi. Na chwilę obecną mam zaje....tą ekipę która mogła by się przyczynić do upragnionego sukcesu, ale te zmiany niestety zabiją mój długoletni wkład czasu(poświęcony na grę) i pieniędzy (przez konto VIP). Co mi z zawodnika który w wieku 25 lat(nie przegrał żadnego biegu w 4 lidze), który ma xp 110 za 3 sezony będzie miał xp 100? Po co ja  rzuciłem walkę o awans o Ekstraligę choć z moich kalkulacji wyszło mi że mógłbym nawiązać walkę z uwczesnym dominatorem Victory Leszno. Szczerze mówiąc czuje się teraz jak gów.. . 

4. Zmienimy wzór na pensję zawodników (która od teraz będzie naliczana w trybie cotygodniowym). 

Wzór w sezonie 20.: {[(T*1,5+P*1,3+S*1,1+TS*0,7+K*0,4+XP)*(talent*1000)]}/wiek /5
Wzór w sezonie 21.: {[(T*1,5+P*1,3+S*1,1+TS*0,7+K*0,4+XP)*(talent*1000)]}/wiek /2
Wzór w sezonie 22.: {[(T*1,5+P*1,3+S*1,1+TS*0,7+K*0,4+XP)*(talent*1000)]}/wiek 

- w tą opcje nie wnikam bo za dużo cyferek, a mi się akurat nad pierdołami nie chce rozchodzić.

Dodatkowo pensja na każdym poziomie ligowym będzie dzielona przez następujące współczynniki:
Ekstraliga: 1
1. Liga: 1.1
2. Liga: 1.2
3. Liga: 1.4
4. Liga: 1.6
5. Liga: 1.7

5. Silniki w garażu
Każdy z zawodników będzie mógł posiadać maksymalnie 3 silniki w garażu.

- tutaj fajna domieszka, wprowadza pewien rodzaj taktyki dla managerów, szczególnie z najwyższych lig.

6. Dopuszczony senior pod nr 8/16
Zmiana podana wcześniej

- tutaj nie wiem czy jest to konieczne, szczególnie dla graczy którzy by chcieli nabijać xp jak najmniejszym kosztem, ale przy tych zmianach w ogóle niepotrzebne.

7. IMJSW (nowe rozgrywki)
Wprowadzimy do kalendarza nowe rozgrywki dla juniorów.

- szkoda że tak późno.

8. Czat ligowy
Na podstronie tabeli danej ligi dodamy czat ligowy (dostępny tylko dla zawodników danej ligi oraz posiadaczy kont VIP)

- myślę że to zbędne, jest forum, jak ktoś się angażuje to jest na forum.

9. Statystyki
Stopniowo będziemy dodawać nowe statystyki w grze

- jakie nowe statystyki? Dzisiaj z gry zrezygnowało tyle i tyle osób?

10. Korektom ulegną przeliczniki handicapu domowego toru

- w którą stronę?  Gdyż w Ekstralidze to robi kolosalną różnice przy zbliżonych zawodnikach.

11. Niespodzianka

- już się boję kolejnych niespodzianek, mam dosyć!!!!

Wniosek 1:
  Jeśli XP maks będzie 100, każdy skill 5x100 to mamy znów losowość. Ta losowość się też będzie tyczyć zwodników starszych którym będą skille spadały(jak szybko spadną - losowość).
Wniosek 2:
 Jeśli te zmiany wejdą w życię to proponuję zmianę nazwy z SW na SM II bo według tych nowych zasad SW stanie się kopią SM'a.